Het kiezen van de juiste klimgordel
Door het grote aanbod vanuit verschillende merken is het moeilijk om overzicht te houden welke klimgordels en -harnassen geschikt zijn voor uw doelgroep en uw activiteit. OutdoorPro wilt u hierbij ondersteunen in het maken van de juiste keuze. Zeker voor de zakelijk eind gebruiker is het van belang het juiste type gordel en/of harnas aan te schaffen. Voor het passen en/of bekijken van de gordels en/of harnassen willen we u graag uitnodigen in onze showroom om de verschillende typen te bekijken en samen opzoek te gaan naar de meest geschikte gordel/harnas.
Wanneer u onderstaande informatie gaat doorlezen is het belangrijk om helder te hebben met welke doelgroep(en) u welke activiteit(en) wilt gaan doen. Als u dit helder heeft is het eenvoudiger te bepalen aan welke wensen een klimgordel - en/of klimharnas moet voldoen. Denk hierbij aan bepaalde inbindpunten en/of maatvoeringen. Niet alle gordels/harnassen hebben meerdere maatvoeringen en/of gecombineerde inbindpunten zodat er meerdere activiteiten meegedaan kunnen worden.
Om te beginnen willen we een overzicht geven van de onderdelen waaruit een gordel/harnas bestaat. Hiermee kunt u bepalen of bepaalde onderdelen noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de activiteit.
- Inbindpunt/inbindlussen
Zoals op bovenstaande afbeeldingen te zien is, hebben niet alle gordels en harnassen dezelfde en/of hetzelfde aantal inbindlussen. Wanneer je bijvoorbeeld een Toprope zekeractiviteit wilt gaan doen is een inbindpunt op navelhoogte het meest geschikt. Met het integraalharnas (Petzl Newton) uit het voorbeeld hierboven is Toprope zekeren dan ook niet ideaal. Bedenk dan ook goed hoe u iemand wilt zekeren en waar welk inbindpunt voor bedoelt is.
- Materiaallussen
Niet te verwarren met een inbindpunt! Materiaallussen kunnen vaak maar tot max. 10kg gewicht dragen. Lees goed de betreffende gebruikershandleiding en productspecificaties van het type gordel/harnas dat u koopt voor welk gewicht er geldt. Daarnaast moet u ook de overweging maken of de gebruiker van de gordel/het harnas wel materiaaldragers nodig heeft en zo ja, hoeveel dan wel?
- Heupband
De heupband van een gordel (lees meer bij Type Gordels en Harnassen) kan bestaan uit alleen webbing, maar kan ook voorzien zijn van padding. Deze padding zorgt voor meer draagcomfort. Hoe langer een activiteit duurt hoe meer padding kan zorgen voor comfort. Echter moet u ook de overweging maken of padding noodzakelijk is. Gaat de gebruiker een hoogteparcours afleggen dan zal deze persoon niet veel hangen in de gordel/ het harnas. Een gordel en/of harnas met alleen webbing als banden (schouders, heup en beenlussen) kan dan al volstaan.
Een heupband is daarnaast voorzien van gespen. Soms zijn dit luxe varianten, Fast Buckels of Click gespen, maar soms zijn het ook de standaard terugsteek gespen. De vraag die u uzelf moet stellen is hierbij hoe u de instructie geeft aan de gebruikers. Sommige gordels en harnassen vragen om meer tijd voor het afstellen van de gordel/het harnas. Met minder gespen of bijvoorbeeld Fast Buckles kunnen de deelnemers zelf al veel doen.
- Beenlussen
Bij de beenlussen geldt hetzelfde als voor de heupband wat betreft de padding. Bij bepaalde type gordels/harnassen hebben ze de gespen op de beenlussen weggelaten. Dit kan zorgen voor een lichtgewicht gordel/harnas, maar ook voor de keuze van de maatvoering.
- Schouderbanden
De schouderbanden vindt u alleen terug bij een integraal harnas (lees meer bij Type Gordels en Harnassen). Ook zijn er heupgordels die met het toevoegen van schouderbanden een integraal harnas maken (Bijvoorbeeld Petzl Falcon + Petzl Top).
Op de website van OutdoorPro willen wij u een gericht aanbod bieden van gordels en harnassen die geschikt zijn voor de activiteiten die u aanbiedt. Denk hierbij aan activiteiten zoals toprope klimmen, Klettersteigen, kratstapelen e.d., Klim- en Adventureparken, Tokkelbanen en verschillende sprongen (Pamper Jump, Vrije val etc.).
Tijdens het maken van de keuze voor een bepaald type gordel/harnas is de activiteit en de doelgroep nog steeds leidend. Ook bent u nu bekend met de onderdelen van het harnas. Door dit nu te combineren kunnen we een keuze gaan maken voor een bepaald type gordel.
Zitgordel/Heupgordel
De meest gebruikte klimgordel is de zitgordel of heupgordel. Dit type gordel is er in vele modellen, ieder geschikt voor een bepaalde klimdiscipline. Meer over de verschillende sportklimgordels vindt u terug bij onze collega's van Klimwinkel; Keuzehulp: Hoe kies je de juiste klimgordel?
Voor het juiste type heupgordel kunt u kiezen uit een 'basis' gordel of een 'sportklimgordel'. Ook zijn er een aantal gordels die hier tussen in vallen.
'Basis' | 'Sportklimgordel' |
|
|
Een sportklimgordel is de allround variant van de zitgordels of heupgordels. Hebben meer padding en zijn vaak lichtgewicht. De beenlussen zijn bij sommige sportklimgordels maar minimaal verstelbaar. Dit is zo ontworpen omdat je in een klimhal niet met veel laagjes kleding klimt en dus de been lussen minder hoeft af te stellen.
De 'basis' modellen zijn hele "kale" klimgordels. Er zit nauwelijks of geen padding in de heupband en beenlussen, omdat je alleen als je valt in de klimgordel hangt en verder eigenlijk niet. Deze klimgordel heeft vaak maar een of twee materiaallussen en de zekerlus zit horizontaal in plaats van verticaal. Dit is tevens het type klimgordel dat veel gebruikt wordt in klim- en adventure parken en voor groepsgebruik zeer geschikt is.
Integraalharnas
Een integraalharnas is eigenlijk een combinatie van een heupgordel met schouderbanden. Dit zie je bijvoorbeeld goed terug in de Adventurepark klimgordels van Edelrid; de Radialis Comp en de Radialis Pro.
Voor integraal harnasssen gelden de volgende eigenschappen;
- Het kost iets meer tijd om het harnas volledig aan te trekken en af te stellen,
- Kan voorzien zijn van meerdere inbindpunten,
- Zwaarder dan een heupgordel,
- Veel gebruikte harnassen in klim- en adventureparken voor zowel deelnemers als instructeurs.
De verschillen tussen een integraalharnas voor instructeurs en deelnemers in klim- en adventureparken lichten wij u toe in onze andere blog: Werken in Klim- en Adventure parken.
Kindergordel
Naast de heupgordel en een integraalharnas kan het zijn dat u ook jongere kinderen wilt laten deelnemen aan dezelfde soort activiteiten. Bij de aanschaf voor kindergordels raden wij altijd aan om gebruik te maken van een integraalharnas. Dit omdat de bouw van kinderen nog niet zo ontwikkeld is als bij volwassenen. De heupen zijn nog niet volgroeid en kan zorgen dan de heupband van een heupgordel niet altijd goed afgesteld kan worden. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan wanneer kinderen op de kop komen te hangen. De meeste integraalharnassen voor kinderen gaat tot een gewicht van 40 kg. Controleer daarom altijd goed het gewicht van het kind en de specificaties van de klimgordel.
Voorbeelden van een kinder integraalharnas zijn de Edelrid Fraggle II en de Petzl Ouistiti.
Het is belangrijk om te weten waar de verschillende inbindpunten op de gordels en harnassen voor zijn bedoeld. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende inbindpunten met ieder hun eigen toepassing.
Inbindpunt: | Positie: | Gebruik: |
Dorsaal | Rug |
|
Sternaal | Borst |
|
Ventraal | Buik (navelhoogte) |
|
Om deze inbindpunten nu te vertalen naar de verschillende gordels en harnassen hebben we hieronder een overzicht gemaakt van verschillende type gordels en harnassen van verschillende merken.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LET OP! Een aantal modellen kunnen voor meerdere toepassingen gebruikt worden. Daarnaast zijn er voor een aantal modellen ook meerdere maatvoeringen beschikbaar. Leer hierover meer in de producttoelichting.
Klimgordels en -harnassen vallen onder Persoonlijke Beschermings Middelen. Volgens de NEN-EN15567-2 (zie ook onze blog: EN 15567 Veiligheidsnorm voor klimpark en klimbos) dienen alle PBM tijdens zowel een routine controle en een periodieke controle gecontroleerd te worden.
- Routine controle
Een routine controle wordt uitgevoerd door een bekwaam persoon voordat de materialen ter beschikking worden gesteld en zodra deze terug worden gegeven.
- Periodieke controle
Een periodieke controle wordt uitgevoerd door een bekwaam persoon;
- Minimaal éénmaal per 12 maanden. Vaker
mag vanzelfsprekend altijd wanneer de intensiteit van het gebruik
of de verantwoordelijke persoon (eigenaar) dit noodzakelijk
acht,
- Na een uitzonderlijk voorval. Bijvoorbeeld een val in
een harnas. Let op! Alle materialen die aan
het harnas vast zitten tijdens dit "uitzonderlijke
voorval"(leeflijn, karabiners, zekerapparaten etc.) dienen dan
uit het gebruik gehaald te worden en moeten worden
geïnspecteerd.
- Nadat PBM uit het gebruik is gehaald na een routine inspectie. Wanneer de uitgebruik genomen PBM niet gerepareerd kan worden, dient dit vernietigd te worden.
- Minimaal éénmaal per 12 maanden. Vaker
mag vanzelfsprekend altijd wanneer de intensiteit van het gebruik
of de verantwoordelijke persoon (eigenaar) dit noodzakelijk
acht,
Onze collega's van SafetyPro kunnen de periodieke controle voor u verzorgen. Voor meer informatie kunt u de blog "Laat uw valbeveiliging keuren door SafetyPro" lezen of contact met hen opnemen, per email info@safetypro.nl of telefonisch op 076 - 751 25 18.